matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
ekonomista:
Mam problem z przedstawieniem graficznie tego równania:
x
2
−2
>0,
2x+10
uzyskałem taki wynik (nie wiem czy dobry): x=
√
2
x=−
√
2
x=−5. Pomoże ktoś w dokończeniu tego zadania
22 paź 23:15
aniabb:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+%28x%5E2-2%29%2F%282x%2B10%29
22 paź 23:20
slyq:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28x%5E2-2%29%2F%282x%2B10%29%3E0
22 paź 23:21
Mila:
x∊(−5;
√
2
) ∪(
√
2
;
∞
)
22 paź 23:30
Mila:
Poprawka, brakło tam minusa x∊(−5;−√2) ∪(√2;
∞
)
22 paź 23:31
ekonomista:
Mila, możesz mi to wytłumaczyć, bo nie rozumiem
23 paź 13:28