bryły obrotowe
Arti: bryły obrotowe
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 6cm, a wysokość ostrosłupa
wynosi 12cm. Oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny pozdstawy..
Jak ktoś lubi takie zadanka prosiłbym o rozwiązanie i wytłumaczenie

z góry dziękik
22 paź 23:05
Skipper:
... ostrosłup ... czworokątny ... obrotowy ... −
22 paź 23:13
Arti: cały dzień robiłem obrotowe brył.. z przyzwyczajenia
22 paź 23:14
Skipper:
... zrób rysunek i wyznacz tgα ... a z tego α
22 paź 23:23
dero2005:

a = 6 cm
h = 12 cm
z tw Pitagorasa wyznaczamy h
s
h
s =
√h2 + (a2)2 =
√122 + 32 =
√144 + 9 =
√153 = 3
√17 cm
liczymy sinus α
| | h | | 12 | |
sin α = |
| = |
| = 417√17
|
| | hs | | 3√17 | |
W zadaniu nie było powiedziane, że to ma być sinus, więc wystarczy policzyć dowolną funkcję
trygonometryczną, np tgα
i kąt wyjdzie taki sam
23 paź 07:18