Udowodnić indukcyjnie
Marta: Udowodnij za pomocą indukcji, że
1
3 + 2
3 + ... + n
3 = (1 + 2 + ... + n)
2
Wiem o co chodzi w indukcji, ale zacinam się kiedy liczę dla k+1
Dochodzę do czegoś takiego
L = 1
3 + 2
3 + ... + k
3 +(k+1)
3 = (1+2+...+k)
2 + (k+1)
3
może ktoś mi podać jakąś wskazówkę co dalej? byłabym wdzięczna
22 paź 22:22
sushi_gg6397228:
| | (1+n)*n | |
moze przystepniej bedzie zamienic (1+2+3+...+n) = |
| i teraz sie zabrac za |
| | 2 | |
dodawanie z ostatnim skladnikiem
22 paź 22:28
aniabb: suma ciągu
1+2+3+...+k= (1+k)*k/2
22 paź 22:29
Mila: Marto, jest zrobione na forum − szukaj.
22 paź 23:05