trololo
Jagoda: wykaż, że reszta z dzielenia przez 16 sumy kwadratów czterech kolejnych liczb parzystych jest
równa 8.
22 paź 22:08
Jagoda: wykaż, że dwie dowolne liczby rzeczywiste a,b spełniają nierówność
ab ≤ −3, to a2 + b2 ≥ 6
jeszcze to
22 paź 22:10
Patronus:
(2n)2 + (2n+2)2 + (2n+4)2 + (2n+6)2 = 4n2 + 4n2 + 8n + 4 + 4n2 + 16n + 16 + 4n2 + 24n +
36 =
= 16n2 + 48n + 56 = 16(n2 + 3n + 3) + 8 = 16p + 8, p∊C
22 paź 22:14
Patronus: Na drugie nie mam pomysłu
22 paź 22:19
Jagoda: szkoda

ale dzięki
22 paź 22:30
Zapytnik: Skad 8n,16n i 24n? (pytam o niewiadomą n)
9 sty 18:22