prosze o pomoc
Kina: W roku 2009 w woj kujawsko−pomorskim zameldowanych było 2066668 mieszkańców, w tym 997628
mężczyzn.
a)o ile pkt procentowych wiecej kobiet niz mężczyzn mieszkało w tym województwie?
b) o ile procent wiecej kobiet niz mężczyzn mieszkało w tym województwie?
22 paź 22:07
aniabb:
48% mężczyzn
52% kobiet
a) o 4pkt %
b) o 7%
22 paź 22:43
Mati_gg9225535:
− 2066668 − wszyscy mieszkańcy
997628 − mężczyźni
1069040 − kobiety
2066668 − 100% 2066668 − 100%
997628 − x 1069040 − y
x=48,3% y=51,7%
51,7%−48,3%= 3,4 p.p.
997628 − 100%
1069040 − x
x=107,16%
107,16%−100%=7,16%
22 paź 22:49
Mati_gg9225535: Kina, podpowiem Ci że jak masz policzyć o ile procent więcej czegoś jest niż czegoś to 100%
zawsze stanowi mniejsza liczba, natomiast gdy masz o ile % czegoś jest mniej niż czegoś, wtedy
100% jest większa liczba ( zawsze ta dana, która jest po "niż" )
22 paź 22:51