ekstremum
artur: Czesc, mam problem z wyliczeniem pochodniej drugiego rzedu, punktow przegiecia no i wkleslosci
i wypuklosci.
pochodna pierwszego rzedu to
y= 3x2lnx − x2 {lnx)2
no i nie wiem co dalej, moze mi ktos pomoc.?
22 paź 21:53
aniabb: używaj dużej literki U jak tworzysz ułamek..bo nic nie widać
22 paź 22:05
artur:
juz poprawione
22 paź 22:06
aniabb:
| | (6xlnx+3x −2x)(lnx)2 − 3lnx−1 | |
f' = |
| |
| | (lnx)4 | |
22 paź 22:10
aniabb: poprawka
zamiast 3lnx−1 wstaw (3x2lnx−x2)(2lnx/x)
22 paź 22:11
artur: no okej, ale co dalej ?
22 paź 23:02
aniabb: nie to kliknęłam i skasowałam
22 paź 23:10
aniabb:
| | (6ln2x+7lnx−3)ln3x−(6ln2x −5lnx+2)*3*ln2x | |
f''= |
| |
| | ln6x | |
22 paź 23:13
aniabb: f'' =0 to punkty przegięcia
22 paź 23:14
22 paź 23:17
aniabb: pomiędzy wklęsła na zewnątrz wypukła
22 paź 23:18