rozłóż na ułamki proste funkcje
Dawid:
22 paź 21:45
aniabb:
dodajesz i porównujesz wspólczynniki w liczniku (sprowadzając najpierw do wspólnego
mianownika)
22 paź 21:47
dddd: ≥≤ΩΔδββββΔ≈←←
22 paź 21:48
Aga1.: x
4−1=(x
2−1)(x
2+1)=(x−1)(x+1)(x
2+1)
| x3−x+4 | | A | | B | | Cx+D | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (x−1)(x+1)(x2+1) | | x−1 | | x+1 | | x2+1 | |
Pomnóż przez mianownik
A(x+1)(x
2+1)+B(x−1)(x
2+1)+(Cx+D)(x
2−1)=x
3−x+4
Dla x=1
4A=4⇒A=1
Dla x=−1
−4B=4⇒B=−1
Oblicz dla x=0
i x=2
dokończ
22 paź 21:56
Dawid: a możesz mi jeszcze wytłumaczyć jak licznik wyszedł tzn jak rozpisać x4−1
22 paź 23:05
aniabb: aga rozpisała w 1 linijce..ze wzorów skróconego mnożenia
22 paź 23:45