brył obrotowe walec
Arti: Proszę o pomoc, zadania z brył obrotowych
Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 8 cm i jest nachylona do podstawy walca pod kątem
30stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość walca
22 paź 21:42
22 paź 21:43
Arti: kurde ale chciałęm sprawdzić wynik, masz może chwilę żeby sprawdzić? wyszło mi 24pi + 16pi √3
22 paź 21:55
dero2005:
V = 192π cm3
Pc = 32π(√3+3) cm2
22 paź 22:07
Arti: pc trochę się rózni zresztą jak V , u mnie V=48pi
22 paź 22:10
Arti: coś źle zrobiłeś bo mam mniejsze dane niż w tym zadaniu co ETA podał a wyszły Ci większe
wyniki.
22 paź 22:10
dero2005: Rzeczywiście pomyliłem średnicę z promieniem, zaraz poprawię się
22 paź 22:14
dero2005:
V = 48π cm3
Pc = 8π(3 + 2√3) cm2
22 paź 22:18
Arti: możesz rozpisać pc?
u mnie wychodziło to tak:
2πr2+2πrH
2π*(2√3)2+2π*2√3*4
2π*4*3+2π*3√3
2π*12+16π√3
24π+16π√3
22 paź 22:22
Arti: 2πr2+2πrH
2π*(2√3)2+2π*2√3*4
2π*4*3+2π*8√3
2π*12+16π√3
24π+16π√3
tam wyskoczył bląd w 3 rzędzie ten jest tak jak ja policzyłem
22 paź 22:23
dero2005:
24π + 16π√3 = 8π(3 + 2√3)
22 paź 22:27
Arti: trzeba to tak zamieniać?
22 paź 22:30
dero2005:
to jest to samo tylko inaczej zapisane
22 paź 22:33
Arti: Dzięki
22 paź 22:51