geometria? proszę pilne!!
marta18: błaam o pomoc ...bardzo pilne


PROSSSSIIIIIIIIIIIIIIII

niech P będzie dowolnym punktem wewnetrznym trójkąta ABC. Wykaż że x/h1 + y/h2 + z/h3=1, gdzie
x,y,z oznaczaja odległości tego punktu od boków trójkatna, a h1,h2,h3 są długościami wysokości
poprowadzonych odpowiednio na te boki.
AS:

Przyjmuję
h1 − wysokość opuszczona na bok a
h2 − wysokość opuszczona na bok b
h3 − wysokość opuszczona na bok c
SΔBCP + SΔCAP + SΔABP = SΔABC
a*x/2 + b*y/2 + c*z/2 = S ⇒ a*x + b*y + c*z = 2*S [1]
Z drugiej strony mamy
a*h1/2 = b*h2/2 = c*h3/2 = S ⇒ a = 2*S/h1 , b = 2*S/h2 , c = 2*S/h3
Wstawiając do równania [1] otrzymujemy
2*S*x 2*S*y 2*S*z
−−−−−−− + −−−−−−−− + −−−−−−− = 2*S | :2*S
h1 h2 h3
x/h1 + y/h2 + z/h3 = 1 cnd