Indukcja
Ann:
1). Wykaż, że jeśli a
1, a
2,...,a
n∊R
+, n∊N
1 i a
1*a
2*...*a
n=1, to a
1+a
2+...+a
n≥n
2). Wykaż, że jeśli
| | a1+a2+...+an | |
An= |
| średnia arytmetyczna |
| | n | |
G
n=
3√a1*a2*..*an średnia geometryczna
| | n | |
Hn= |
| średnia harmoniczna, |
| | | |
to A
n≥G
n≥H
n
22 paź 21:31
Amaz:
Szczrze mówiąc to wątpie, by komuś się chciało tutaj to robić...
22 paź 21:34
Ann: Takie długie? Wystarczy jakaś wskazówka albo ogólne wytlumaczenie, obliczenia spróbuję sama
22 paź 21:37
Amaz:
A na jakim jesteś poziomie? Studia, liceum?
22 paź 21:39
Ann: Analiza, pierwszy semestr
22 paź 21:40
Amaz:
Aha, tak tylko byłem ciekaw. Ja szczerze mowiąc nie pamiętam jak to się robi, musiałbym sobie
przypomniec, więc może ktoś inny pomoże, ale tak jak mówiłem, wątpie w to. Lepiej pobaw się
sama, może Ci się uda.
22 paź 21:44
Ann: Bawiłam się godzinę i nic..

zaraz Godzio zrobi wejście smoka i będzie fajnie, przejrzyście
rozpisane
22 paź 21:50
22 paź 21:58
Mila: Eta, to 100 razy już robiła i jak spojrzy to Ci podeśle adres.
22 paź 22:00
Ann: Ach czyli jednak nudne. Ok, dzięki
22 paź 22:04
Amaz:
Ten dowód co podał zombi nie jest na poziomie 1 semestru analizy.
22 paź 22:13
Ann: Miałam nadzieję, że ktoś mi to tu rozpisze. Jutro poszukam jakichś łatwiejszych dowodów na
necie. Prowadzący ćwiczenia zadał nam to przy przerabianiu indukcji, jest to dla n∊N1 więc z
indukcji na pewno będzie można skorzystać
22 paź 22:26