matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Indukcja
Ann:
1). Wykaż, że jeśli a
1
, a
2
,...,a
n
∊R
+
, n∊N
1
i a
1
*a
2
*...*a
n
=1, to a
1
+a
2
+...+a
n
≥n 2). Wykaż, że jeśli
a
1
+a
2
+...+a
n
A
n
=
średnia arytmetyczna
n
G
n
=
n
√
a
1
*a
2
*..*a
n
średnia geometryczna
n
H
n
=
średnia harmoniczna,
1
1
1
+
+...+
a
1
a
2
a
n
to A
n
≥G
n
≥H
n
22 paź 21:30