Proszę o rozwiązanie jaknajszybsze :)
Jagoda: Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą i p≥7 , to liczba (p2 −1)(p2 − 4) jest podzielna przez
120
22 paź 21:11
Jagoda: Nie pogardze rozwiązaniem
22 paź 21:31
Michcio17: Zauważ że p2−1= (p−1)(p+1) oraz p2−4=(p−2)(p+2)
Jeżeli p jest parzyste to ...
Jeżeli p jest nieparzyste to ...
22 paź 21:34
aniabb: coś w stylu (p−2)(p−1)(p+1)(p+2) kolejne liczby
więc na pewno 2 parzyste na pewno 1 podzielna przez 3 no i brakuje mi p żeby była na pewno 1
podzielna przez 5
22 paź 21:34
Pan Andrzej Rychlewicz: Wykaż że Δ ≥ 0
22 paź 21:38
Michcio17: Delta dodatnia jeżeli b2 − 4ac > 0
Pytanie co to da w tym zadaniu bo moim zdaniem uzasadni tylko podzielnosc jednejliczby przez 5
Warunek x1 * x2 > 0
22 paź 21:40
Michcio17:
22 paź 21:40
Doktor habilitowany Matematyk : Udowodnij że x < ∞ i graica tego ciagu jest ciagla w punkcie x=0
22 paź 21:41
Jagoda: A mogłabym prosić o całe rozwiązanie? Wtedy na pewno będzie mi łatwiej zrozumieć
22 paź 21:43
Dokto rehabilitowany Matematyk: Rozwiazania nie dostaniesz. Sprawdz wskazowke moja i adiunkta Michcio17.
Zauważ że Delta..
22 paź 21:46
Jagoda: Nie brałam jeszcze delty !
22 paź 21:50
Jagoda: nie da się tego jakoś inaczej zrobić?
22 paź 21:57
AC:
Żeby wyrażenie dzieliło się przez 120 misi być podzielne przez 3; 5; 8
Przez 3
Z MTF ⇒ p2== 1 mod 3 ⇒ (p2−1)*(p2−4) == 0 mod 3
Przez 5
(p2−1)*(p2−4) ==(p2−1)*(p2+1) =(p4−1) == 0 mod 5 ostatnie przystawanie wynika z MTF
Przez 8
p jest nieparzystą więc
p== r mod 8 gdzie r∊{1;3;5;7}
p2==r2 mod 8 r2∊{1;1;1;1}
p2==1 mod 8 ⇒(p2−1)*(p2−4) == 0 mod 8
Czyli liczba dzieli się przez 120
22 paź 22:30