.
DSGN.: granica ciagu
| | 1 | | 4 | |
Un= |
| czemu granica ciagnie do |
| bo jak dla mnie leci na zero  |
| | √4n2−7n−2n | | 7 | |
22 paź 21:10
aniabb: pomnóż górę i dół przez mianownik tylko z plusem
22 paź 21:11
DSGN.: a nie moge dzielic przez n wszystkiego?
22 paź 21:15
Amaz:
Jak podzielisz wszystko przez n, to dostaniesz w granicy wyrażenie 00.
22 paź 21:27
Amaz:
A nie, cofam xd
22 paź 21:28
aniabb: tak będzie 0/0
22 paź 21:32
Amaz:
Ano rzeczywiście, beka, czyli dobrze mi sie wyobraziło w głowie za pierwszym razem, jestem
mistrzem.
22 paź 21:33
DSGN.: | | 4 | |
wiec jak bd takjak w odpowiedzi |
| czy 0/0 |
| | 7 | |
22 paź 21:34
aniabb: miałeś pomnożyć
22 paź 21:35
aniabb:
| √4n2−7n+2n | |
| = |
| (√4n2−7n−2n)(√4n2−7n+2n) | |
| √4n2−7n+2n | | √4n2−7n+2n | |
| = |
| = teraz wyciągasz n i wychodzi −4/7 |
| (4n2−7n−4n2 | | (−7n | |
22 paź 21:37
Amaz:
Wynik 0/0 oznacza, że Twoja metoda nie pozwala nam obliczyć granicy.
22 paź 21:37