Wypisz permutacje
(: Obrót f trójkąta równobocznego 123 względem jego środka O o kąt 120 stopni odpowiada permutacji
(2,3,1), bo f(1)=2, f(2)=3, f(3)=1. Wypisz wszystkie permutacje zbioru wierzchołków i
oblicz, ile z nich odpowiada:
a) obrotom,
b) symetriom względem prostej,
c) tożsamości.
Do zadania jest rysunek trójkąta równobocznego, górny wierzchołek jest oznaczony jako 1, prawy
dolny jako 2, a lewy jako 3. No i zaznaczony jest środek O oraz strzałka wskazująca obrót w
prawo, ale to chyba nie jest istotne.
Bardzo poproszę o wytłumaczenie, nie zależy mi tak bardzo na wynikach, jak na tym, żeby
zrozumieć.