wykaż że
Jagoda: Wykaż, że jeśli x2 + y2 = 3 i x − y = −2 , to xy = − 1/2
22 paź 20:59
Jagoda: bardzo proszę o rozwiązanie
22 paź 21:12
aniabb:
(x−y)2 =x2−2xy+y2
2xy = x2+y2−(x−y)2 = 3− (−2)2=−1
xy=−1/2
22 paź 21:16
Eta:
i jest gotowiec !
22 paź 21:17
Eta:
Przepisać .......... i do spania
22 paź 21:17
Jagoda: Byłby ktoś tak miły i trochę dokładniej mi to wytłumaczył? Bo oprócz tego , że przepiszę,
chciałabym coś z tego wiedzieć a jak narazie pustka
22 paź 21:30
Eta:
1/ x
2+y
2= x
2−2xy +y
2+2xy = (x−y)
2 +2xy
| | 1 | |
to 3=( −2)2+2xy ⇒ 3=4+2xy ⇒ 2xy= −1 ⇒ xy = − |
| |
| | 2 | |
22 paź 21:35
Jagoda: Dziękuję baaaaaardzo
22 paź 21:40
Eta:
Na zdrowie
22 paź 21:41
Ola: X>1 y<1 to xy<x+y−1
4 gru 18:51
relaa:
x > 1 ⇒ x − 1 > 0 ∧ y < 1 ⇒ y − 1 < 0
(x − 1)(y − 1) < 0
xy − x − y + 1 < 0
xy < x + y − 1
4 gru 18:53