Granica ciagu o wyrazie ogolnym
adam: Znajdz granice ciagu o wyrazie ogolnym
Jak to zacząć?
22 paź 20:57
Godzio:
| | 1 | | 8 | | 1 | |
un = − |
| * ( |
| )n → − |
| * ∞ = −∞ |
| | 42 | | 7 | | 42 | |
22 paź 20:58
adam: 87 nie powinno być ujemne?
22 paź 21:19
Godzio:
8 * 7 = 56, a nie 42 (tak jak napisałem

)
22 paź 21:20
Mila: Potęga dotyczy 8, a minus jest przed wynikiem z potęgowania .
| | −1 | |
Pomyłka w tabliczce mnożenia |
| |
| | 56 | |
| | 1 | | 1 | |
−(8n*8−1)=−( |
| *8n)=− |
| *8n |
| | 8 | | 8 | |
7
n+1=7
n*7
22 paź 21:26
adam: wiec 8/7 jest ujemne takze wynik to +∞?
22 paź 21:39
Mila: Adam 8/7 nie może być ujemne. Przecież Ci rozpisalam.
No to jeszcze raz:
| | −(8n*8−1 | | 1 | | 8n | | 1 | | 1 | | 8 | |
un= |
| =− |
| * |
| * |
| =− |
| *( |
| )n→−∞ |
| | 7n*7 | | 8 | | 7n | | 7 | | 56 | | 7 | |
i jest to pomnozone przez stałą ujemną.
22 paź 22:51
adam: ok dziekuje slicznie w miare zrozumialem

pozdrawiam
22 paź 22:56
Mila: No to cieszę się.
22 paź 23:02