równanie wymierne
martinx1994:
22 paź 20:51
bezendu1990: Df=x∊R/{−1}
22 paź 20:52
Amaz:
Jak już masz dziedzinę, to wolno Ci wymnożyć na krzyż, zobacz co się stanie.
22 paź 20:54
Amaz:
0=01, tak na wszelki wypadek to piszę, jakbyś nie wiedział.
22 paź 20:55
22 paź 20:58
krystek: | 1 | |
| =0 ⇔ 1=0 i x≠−1 Równanie nie ma rozwiązania |
| x+1 | |
22 paź 20:58
bezendu1990: Df=x∊R/{0,−1}
x=−1 sprzeczne
22 paź 21:00
krystek: x+1=0 i x(x+1)=0 Równanie nie ma rozwiązania
22 paź 21:00
bezendu1990: −1 nie należy do dziedziny
22 paź 21:01
Amaz:
Ale 0 należy.
22 paź 21:13
22 paź 21:16
bezendu1990: @Amaz ale Ty mówisz o pierwszym a ja o drugim
22 paź 21:16
bezendu1990: | (x−1)(x+1) | | −(x−3)(x−3) | |
| + |
| =0 |
| x−3)(x+1) | | (x+1)(x−3) | |
22 paź 21:20
martinx1994: x−3 w mianowniku w nawiasie
22 paź 21:21