statystyka
aasseeww1234: Dokonano pomiaru głębokości jednego z jezior. Wybierając 100 punktow pomiarowych w odległości
70 metrów od brzegu. Uzyskane dane przedstawia tabelka:
głębokość dna 20−21 21−22 22−23 23−24 24−25
liczba punktów 14 24 38 16 8
pomiarowych
Czy prawdą jest że najczęściej głębokość ta wynosiła 23 metry? Postanowiono, że w 1/4 ogółu
punktów pomiarowych o największej głębokości ustawione zostana dodatkowe znaki ostrzegawcze.
Czy znak taki należy postawić w miejscu głębokim na 22,75 m? Ocenić średnią głębokość jeziora
w odległości 70 metrów od linii brzegu.
Uprzejmie proszę o dokładne rozpisanie rozwiąz. co się z czego wzięło. Z góry dzięki.
22 paź 20:46
aniabb: Nie prawda
| | 38−24 | |
Dominanta = 22+ |
| *1=22,388888 |
| | 38−24+38−16 | |
22 paź 21:05
aniabb: 1/4 *100 = 25
25−8−16 = 1 więc raczej nie ..
22 paź 21:07
aniabb: średnia to
| 14*20,5+24*21,5+38*22,5+16*23,5+8*24,5 | |
| = ... |
| 14+24+38+16+8 | |
22 paź 21:08