Ograniczoność ciągów
Karusiaaa: Ograniczoność ciągów, granice.
Sprawdź, czy ciąg jest ograniczony.
an=1 + 12 + 13 + 14 +.... 1n
Wyznacz granicę an= n√n
Proszę o wytłumaczenie krok po kroku co i jak się robi i dlaczego.
22 paź 20:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
an −−−− zauważasz że jest to ciąg jest rosnący
w takim razie z dołu jest ograniczony przez element a1
z góry będzie ograniczony przez lim an
22 paź 20:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
lim
n√n = lim n
1/n = lim e
ln (n1/n = lim e
1/n * ln n e
lim 1/n * ln n =

dokończ
22 paź 20:21
Godzio:
Na tym etapie ten dowód średnio pasuje, przydałby się dowód ciągłości funkcji ex.
22 paź 20:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
Godzio ... to jak inaczej chcesz pokazać ile wynosi lim
n√n bez podania "wynosi tyle i tak po
prostu jest"
22 paź 20:28
Godzio:
Ponieważ
n√n > 1 to możemy zapisać, że
n√n = 1 + x
n zatem:
| | | | | | | |
n = (1 + xn)n ≥ 1 + | xn + | xn2 ≥ | xn2 |
| | | | |
| | 2 | |
0 ← |
| ≥ xn2 > 0 ⇒ xn → 0 ⇒ n√n → 1 |
| | n − 1 | |
22 paź 20:35
Godzio:
Oczywiście
n√n > 1 dla n > 1
22 paź 20:35
Karusiaaa: póki co jeszcze do mnie nie dotarło rozwiązanie...
22 paź 20:42
Godzio:
A czego w nim nie rozumiesz ?
22 paź 20:44
Karusiaaa: skąd ten symbol n po 1, n po 2?
22 paź 20:48
Godzio:
| | | | | | | | | |
(a + b)n = | an + | an−1b + | an−2b2 + ... + | bn |
| | | | | |
My wykorzystujemy fakt, że:
| | | | | | | |
(a + b)n ≥ | an + | an−1b + | an−2b2 |
| | | | |
(bierzemy pierwsze 3 wyrazy rozwinięcia)
22 paź 20:53
Karusiaaa: Aha, w ten sposób. Jaśniej już ; ]
22 paź 20:56
Karusiaaa: A dostanę wskazówkę do pierwszego ciągu? I postaram się skończyć sama ; ]
22 paź 20:58
22 paź 20:59