równanie wykładnicze
asdd: 43x−7*4x+6=0
22 paź 20:03
krystek: Podstaw 4x=t
22 paź 20:04
asdd: a co z ta 3?
22 paź 20:05
Godzio: 4
3x − 7 *4
x + 6 = 0, 4
x = t
t
3 − 7t + 6 = 0
t
3 − t − 6t + 6 = 0
t(t
2 − 1) − 6(t − 1) = 0
t(t − 1)(t + 1) − 6(t − 1) = 0
(t − 1)(t
2 + t − 6) = 0
(t − 1)(t + 3)(t − 2) = 0
t = 1 lub t = −3(sprzeczność) lub t = 2
4
x = 1 lub 4
x = 2
22 paź 20:05
asdd: to bedzie równanie wielomianowe?
22 paź 20:06
Eta:
4x= t , t>0
t3−7t+6=0 ⇒ (t−1)(t+3)(t−2)=0
dokończ.......... pamiętaj o założeniu t>0
22 paź 20:06
Godzio:
22 paź 20:06
Eta:
Godzio "popsuł zabawki"
22 paź 20:07
asdd: okey, dzięki
22 paź 20:07