wyrażenia wymierne
Mc: Oblicz
DZIEDZINA
X=1 I X=−2
WYNIK Z WYMNAŻANIA NA KRZYŻ
WYSZEDŁ MI X
2−5X−X=1
CZY DOBRZE






?
22 paź 20:02
bezendu1990:
| (2x−1)(x−1) | | x(x+2) | |
| − |
| |
| (x+2)(x−1) | | (x−1)(x+2) | |
22 paź 20:14
bezendu1990: 2x
2−2x−x+1−x
2−2x=0
△=(−5)
2−4*1*1=21
i teraz policz pierwiastki z delty
22 paź 20:26
Mc: 4√5
22 paź 21:11
22 paź 21:24
Krzysiek : Mc 4√5=√80 bo wciagajac czynnik pod pierwiastek bedzie tak √5*16=√80 a √80≠√21
23 paź 09:31
aniabb: Ta dziedzina na górze, to chyba miało być x≠−2 i x≠1
23 paź 09:33