Krzysiek : | | 5 | | 125 | | 125 | | 3√125 | | 5 | | 1 | |
15 |
| = |
| ⇒3√− |
| ⇒− |
| =− |
| =−2 |
| =a |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 3√8 | | 2 | | 2 | |
| | 17 | | 125 | | 125 | | 3√125 | | 5 | | 2 | |
4 |
| = |
| ⇒3√− |
| ⇒− |
| =− |
| =−1 |
| =b
|
| | 27 | | 27 | | 27 | | 3√27 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | |
Wiec −2 |
| <−1 |
| czyli a<b
|
| | 2 | | 3 | |
Zamienilem te liczby na ulamki zwylke bo lepiej wyciagac pierwiastki a potem skorzystalem ze
wzoru ze
Wystarczy samo Zuzia i teraz ZUziu zauwaz ze pierwiastek trzeciego i nieparzystego stopnia moze
byc liczba ujemna, ale juz stopnia drugiego i parzystego nie .