22 paź 19:53
błagam o pomoc!!:
22 paź 19:53
błagam o pomoc!!:
22 paź 19:53
krystek: wstaw x=8 i licz
f(8)= −7*8+6=...
22 paź 19:54
błagam o pomoc!!: funkcja f(x) = − 6x+ 5 wartosc 4 przyjmuje dla argumentu
a. − 1,5
b. minus jedna szósta
c. jedna szósta
d. 1,5
bŁAGAMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

! POMOCY
22 paź 19:56
krystek: f(x)=4 ⇒−6x+5=4 wylicz x
22 paź 19:58
błagam o pomoc!!:
22 paź 19:59
błagam o pomoc!!:
22 paź 19:59
błagam o pomoc!!: krystek czyli jak bo ja orłem z matmy nie jestem

/
22 paź 20:00
błagam o pomoc!!:
22 paź 20:01
krystek: a równania były w piątej klasie szkoły podstawowej
22 paź 20:08
22 paź 20:56
heeeeelpppp mee!!!:
22 paź 20:56
heeeeelpppp mee!!!:
22 paź 20:56
heeeeelpppp mee!!!:
22 paź 20:57
heeeeelpppp mee!!!:
22 paź 20:58
błagam o pomoc!!!!: Do wykresu f(X) = 0,2x − 0,25 należny punkt.;
a) A=( trzy czwarte; minus trzy dwudzieste)
b) B=( trzy czwarte;minus jedna dwudziesta)
c) C= ( trzy czwarte; minus jedna dziesiąta)
d) D= ( trzy czwarte; jedna dwudziesta )
UŁAMKI ! BŁAGAM O POMOOOOOOOCCC!1 JAK TO ZROBIC?
22 paź 21:06
błagam o pomoc!!!!:
22 paź 21:10
błagam o pomoc!!!!: Do wykresu f(X) = 0,2x − 0,25 należny punkt.; a) A=( trzy czwarte; minus trzy dwudzieste) b)
B=( trzy czwarte;minus jedna dwudziesta) c) C= ( trzy czwarte; minus jedna dziesiąta) d) D= (
trzy czwarte; jedna dwudziesta ) UŁAMKI ! BŁAGAM O POMOOOOOOOCCC!1 JAK TO ZROBIC?
22 paź 21:17
błagam o pomoc!!!!: wiem ze bedzie odpowiedz c ale nie wiem czemu?
Do wykresu f(X) = 0,2x − 0,25 należny punkt.; a) A=( trzy czwarte; minus trzy dwudzieste) b)
B=( trzy czwarte;minus jedna dwudziesta) c) C= ( trzy czwarte; minus jedna dziesiąta) d) D= (
trzy czwarte; jedna dwudziesta ) UŁAMKI ! BŁAGAM O POMOOOOOOOCCC!1 JAK TO ZROBIC?
22 paź 21:22
Krzysiek : A jak mowila Pani nauczycielka ze jakis punkt nalezy do wykresu.
Pewnie tak. Jezeli punkt nalezy do wykresu to spelnie rownanie prostej tego wykresu. Napewno
tez mowila ze f(x) mozna zapisac jako y i wtedy rownanie mozna zapisac tak y=0,2x−0,25
A juz widze jaki masz bol. Nie potrafisz zamienic ulamkow zwyklych na dziesietne i odwrotnie .
Jesli amsz ulamek zwykly i chcesz go zamienic na dziesietny to musisz licznik i mianownik
ulamka zwyklego pomozyc przez taka liczbe zeby w mianowniku dostac 10,100,1000,10000 itd
| | 2 | |
Pokaze CI na przykladzie . |
| chcemy zamienic na dziesietny to zeby dostac w mianowniku |
| | 5 | |
10 to musimy licznik i mianownik ulamka pomozyc przez 2 czyli mamy
| | 2 | | 2 | | 4 | |
|
| * |
| = |
| =0,4 inny np
|
| | 5 | | 2 | | 10 | |
| 3 | |
| −no tutaj nie dostaniemy w liczniku 10 bo niema takiej liczby calkowitej ktora |
| 4 | |
pomnozona przez 4 da10 , ale mozemy dostac w mianowniku 100 bo 4*25=100 wiec pomozymy licznik
| | 3 | | 25 | | 75 | |
i miamownik tego ulamka przez 25 i mamy |
| * |
| = |
| =0,75i jeszcze jeden |
| | 4 | | 25 | | 100 | |
| | 3 | |
|
| −dziesiatki w mianowniku( bo mamy mnozyc a nie dzielic ) nie dostaniemy ale |
| | 20 | |
| | 3 | | 5 | | 15 | |
dostaniemy 100 tak? tak. bo 5*20=100 wiec |
| * |
| = |
| =015 A jak masz − |
| | 20 | | 5 | | 100 | |
| | 3 | | 1 | |
|
| =−0,15. czyli co robimy −rozszerzamy ulamki To teaz sobie zamien |
| na |
| | 20 | | 20 | |
dziesietny i licz
Prosze poczytac rowniez sobie jak sie skraca ulamki to CI sie przyda do zamiany ulamkow
dziesietnych na zwykle
Zrobie CI to bo juz mi sie chce spac ale musisz duzo pocwiczyc takich przykladow. Mowisz ze ma
byc C . ⇒ to robimy DO rownania za x podstawiamy 0,75 zobacz dlaczego i za y podstwiamy
(−0,1 )
y=0,25x−0,25 ⇒−0,1= 0,25*0,75−0,25⇒−0,1≠−0,0626 . czyli to nie jest podpunkt C wiec licz
pozostale przyklady
23 paź 01:20
Krzysiek : Jeszcze raz policze bo ma byc y=0,2x−0,25 a nie y=0,25x−0,25 to liczymy
−0,1=0,2*0,75−0,25 ⇒−0,1=−0,1 czyli to jednak podpunkt C , ale pozostale przyklady policz
23 paź 02:39