czy dobrze obliczyłem
Mc:
obliczyłem to
i wyszło mi czy dobrze?
x
2−5x−x=1
a jeśli dobrze delta 21 czyli P{21} i nie wiem jak obliczyć x1 i x2
22 paź 19:47
krystek: oblicz dobrze Δ
równanie kwadratowe ma postać ax2+bx+c=0
22 paź 20:02
Mc: DELTA 26
22 paź 20:06
krystek: nie
22 paź 20:07
Mc: A ILE
22 paź 20:09
Mc: DELTA TO JEST B2−4AC
22 paź 20:09
krystek: zapisz równanie kwadratowe jakie otrzymałeś
22 paź 20:10
22 paź 20:13
krystek: Δ=(−6)2−4*1*1
22 paź 20:15
Mc: SORKA A Z KĄD −6
22 paź 20:25
krystek: skąd? Z redukcji −5x−x
22 paź 20:26
bezendu1990: po wymnożeniu masz:
(2x−1)(x−1)=x(x+2)
2x2−2x−x+1−x2−2x
x2−5x+1
△=(−5)−4*1*1=21
22 paź 20:32