Czy mogłby mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi w tym zadaniu potrzebuje na jutro??
Mysza: Z kawałka lustra w kształcie trójkąta równobocznego o boku 20 cm wycięto trzy jednakowe okrągłe
lusterka w ten sposób, że były one styczne do siebie i jednocześnie każde z nich było styczne
do boków trójkąta. Oblicz ile procent lustra wykorzystano na wykonjanie tych lusterek. Wynik
podaj w zaokrągleniu do 1%. Przyjmij, że π= 3,14.
12 maj 11:39
joanna: już piszę
12 maj 11:48
joanna:

AB=20
| | a√3 | |
ponieważ h= |
| to h=10√3 |
| | 2 | |
Kąt ECB=30 oraz kąt DBF = 30, także EBC=DFB=60\
na mocy (kkk) trójkąty EBC i DFB są podobne oraz
zatem
12 maj 11:59
joanna: 100−10r=10√3r
stąd r=(...)=5(√3+1)
12 maj 12:00
joanna: pole powierzcnhni lusterek to łącznie Pl=3πr2=3*3,14*r2=235,5(√3−1)2
12 maj 12:03
12 maj 12:06
joanna: wychodzi 72,71 czyli około 73%
12 maj 12:07
joanna: chyba ok
12 maj 12:07