matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stozek
Magdalenka:
Z wycinka koła o promieniu długości 10cm i kącie środkowym o mierze 90 stopni utworzono powierzchnię boczną stożka. Wysokość stożka ma długość a)10cm
5
b)
√
15
cm
2
5
c)
π cm
2
d)5
√
2
cm
22 paź 19:42
dero2005:
l = 10
90
Ł =
*2πl = 2πr
360
l
5
r =
=
4
2
5
h =
√
l
2
− r
2
=
√
10
2
− (
5
2
)
2
=
√
375
4
=
√
15
2
23 paź 08:43