rozwiąż równania
jamesbond: a) (x+1)(|x|−1)=−0,5
b)(2x−1)(|x|+1)=3
c)(|x|−1)(|x|+1)=3
d)(|x|−4)(1−|x|)=5
e)X2+4x+|x+2|=16
22 paź 19:30
kora: |x|=x <=> x>=0 i |x|=−x <=> x<0 − definicja wartości bezwzlędnej
>= oznacza większe bądź równe
czyli będą po przypadki w każdym równaniu
przy równaniu kwadratowym gdzie delta Δ jest większa od zera będą po 2 rozwiązania
gdzie równa zeru 1 a gdzie mniejsza nie będzie ich wcale
np.
e) x>=0 (przyjmuje wartość dodatnią)
x2+4x+x+2>=16
porządkując wyrazy podobne
x2+5x−14>=0
szukasz miejsc zerowych przez deltę
Δ=b2−4ac
a=1 b=5 c=−14
Δ=25−4*−14
Δ=81
√Δ=9
x1=−b−√Δ\2a
x1=(−5−9)\2*1=−7
x2=−b+√Δ\2a
x2=(−5+9)\2*1
x2=2
II rozwiązanie kiedy x<0
x2+4x+−(x+2)<16
x2+4x−x−2−16<0
x2+3x−18<0
rozwiązujesz dalej jak powyżej
a) x>=0
(x+1)(x−1)=−0,5
wzór skróconego mnożenia (a+b)(a−b)=a2−b2
x2−12>=−0,5
x2−1+0,5>=0
x2−0,5>=0
znowu otrzymujesz równanie kwadratowe tylko za b przyjmujesz wartość 0
x<0
(x+1)(−x−1)=−0,5
rozwiązujesz dalej
22 paź 20:14
Wik: (x−1)² + (2x−1)²=47−6x
19 gru 17:03