jak to obliczyć
Mc: jak to obliczyć proszę o pomoc
22 paź 19:28
Piotr:
dziedzina czyli liczysz mianowniki ≠ 0
wymnoz na krzyz
22 paź 19:29
kora: to jest jak proporcja a/b=c/d czywi a*c=b*d rozumiesz?
22 paź 19:29
Mc: wynik mi wyszedł
x2−5x−x=1
czy dobry
a z tego jest delta
która mi wyszła
21 ale √21
22 paź 19:35
Krzysiek : Wyszedl zly wynik ale Δdobra
(2x−1)(x−1)=x(x+2)⇒2x2−2x−x+1=x2+2x⇒2x2−x2−2x−2x−x+1=0⇒x2−5x+1=0⇒Δ=21 a √Δ=√21
Nie wiem jakim cudem u Ciebie wyszla taka sama delta skoro masz x2−6x−1=0 to Δ=40 a √Δ=√40
Teraz liczysz x1 i x2 i porownujesz z dziedzina
23 paź 02:23
Krzysiek : Ze nie wyszedl ladny pierwiastek z Δ −nie musi .Podstawij do wzorow √21 i takie wyrazenia
zostaw
23 paź 02:26