Pomocy na jutro musze to miec
Vereczek: Zad2. Oblicz.
a)(2x4+3)2 = b)(3√3−√6)2 = c)(2+3√3)3=
Zad3. Usuń niewymierność z mianownika.
a)2 pierwiastki z siedmiu podzielić na pierwiastek z 7 + pierwiastek z dwóch
Zad4 .Sprowadź do najprostszej postaci. a)2√75−2√3+√300 b)3√54 +3√128−3√432
22 paź 19:28
Vereczek: please
22 paź 19:46
Vereczek: nikt sie nie skusi?d
22 paź 20:06
Vereczek:
23 paź 06:45
dero2005:
zad 2
a)
(a+b)2 = a2+2ab+b2 (a−b)2 = a2−2*a*b+b2
(2x
4 + 3)
2 = 4x
8 + 2*2x
4*3 + 3
2 = 4x
8 + 12x
4 + 9
b)
(3
√3 −
√6)
2 = (3
√3)
2 − 2*3
√3*
√6 + (
√6)
2 = 27 − 6
√18 + 6 = 33 − 18
√2
c)
(a+b)3 =a3+3a2b+3ab2+b3
(2+3
√3)
3 = 2
3 + 3*2
2*3
√3 + 3*2*(3
√3)
2 + (3
√3)
3 = 8 + 36
√3 + 162 + 81
√3 =
= 170 + 117
√3
zad 3
a2 − b2 = (a+b)(a−b)
| 2√7 | | 2√7 | | √7−√2 | |
| = |
| * |
| =
|
| √7+√2 | | √7+√2 | | √7−√2 | |
| | 2√7*√7 − 2√7*√2 | | 2*7 − 2√14 | |
= |
| = |
| =
|
| | (√7)2 − (√2)2 | | 7 − 2 | |
zad 4
√a*b = √a*√b
a) 2
√75 − 2
√3 +
√300 = 2
√3*25 − 2
√3 +
√100*3 = 2*5
√3 − 2
√3 +10
√3 =
= 10
√3 − 2
√3 + 10
√3 = 18
√3
b) 3
√54 + 3
√128 − 3
√432 = 3
√9*6 + 3
√64*2 − 3
√144*3 =
= 3*3
√6 + 3*8
√2 − 3*12
√3 = 9
√6 − 36
√3 + 24
√2
23 paź 07:52