okrąg, styczne
imię lub nick: dany jest okrąg o równaniu x
2+y
2+6x−4y=12. wyznacz równianie stycznych do okręgu
| | 1 | |
prostopadłych do prostej l: y= |
| x−5 |
| | 3 | |
12 maj 10:38
♊:

Kąty zaznaczone na zielono mają miarę
90o
Prosta k ∥ l
Niebieskie linie to te styczne, co to masz je wyznaczyć.
12 maj 11:15
♊: Już wiesz jak to rozwiązać ? ;>
12 maj 11:16
joanna: aby znależć punkty styczności rozwiązujesz układ
| | 1 | |
x2+y2+6x−4y=12 i y= |
| x−5 czyli do pierwszego zamiast y podstawiasz drugie |
| | 3 | |
12 maj 11:18
joanna: głupoty gadam
12 maj 11:19
joanna: od początku
12 maj 11:19
joanna: moment
12 maj 11:19
imię lub nick: wyznaczam prostą przechodzacą przez środek okrędu i prostopadłą do l, następnie punkt
przecięcia z l, dwa punkty odległe o r od punktu przecięcia na prostej l i proste prostopadłe
do prostej l przechodzące przez te punkty?
12 maj 11:21
imię lub nick: a może proste odległe od środka okręgu o r protopadłe do l, tak z bomby.
da się tak?
12 maj 11:25
Darek: ja mam inny pomysl, nie wiem czy slusznie rozumuje, jakby ktos mogl przejrzec i potwierdzic

:
wpierw to bym zrobil se ino wzor na to kółko

x
2+y
2+6x−4y=12
(x+3)
2 + (y−2)
2 = 25
wiec mamy kolko

o S= (−3, 2) i r−5 (r napewno sie przyda, do okreslenia odleglosci

)
mamy wyznaczyc jakies proste p i q ktore sa prostopadle do l ( p i q sa tymi szukanymi
stycznymi)
p ⊥ l : y= −3x+b −−> 3x +y +b = 0 (q jest takie same, z tymze bedzie −b

)
1 styczna przechodzi przez P, druga przez Q (jak zwal, tak zwal

), które są równo oddalone od
S (srodka kolka

)
wzor na odleglosc prostej od punkta:
a wiec dane

:
prosta: 3x +y +b = 0 ; A=3, B=1, C=b
punkt : S=(−3, 2) ; x
0=−3; y
0=2
i d = r, wiec d = 5
5
√10=−7+b
b=5
√10+7
a wiec d = 5 istnieje dla b = 5
√10+7
bo drugie jest −b, mozna rozwiazac
wiec wg mnie te styczne to:
p: y=3x + 5
√10+7
q: y=3x − 5
√10−7
−−−−−−−−−−−−−−
moze ktos przeanalizowac moje podejscie do zadania
12 maj 11:29
joanna: przekształcamy równanie okręgu
(x+3)2−9+(y−2)2−4=12
(x+3)2+(y−2)2=12+13
(x+3)2+(y−2)2=52
S=(−3,2), r=5
równanie stycznej ma ogólną postać
(x−a)(x1−a)+(y−a)(y1−a)=r2
12 maj 11:29
joanna: chyba słusznie darku
12 maj 11:30
joanna: (a,b)=S=(−3,2)
y1=−3x1+b z warunku prostopadłośi o którym pisał Darek
12 maj 11:32
♊: imię lub nick − wg mojego oznaczenia, to powinno wyglądać tak:
___________________________________________________________________________
wyznaczam prostą przechodzacą przez środek okrędu i prostopadłą do l, następnie punkt
przecięcia z k, dwa punkty odległe o r od punktu przecięcia na prostej k i proste
prostopadłe do prostej k* przechodzące przez te punkty?
___________________________________________________________________________
* tam przy ostatnim może być za równo k jak i l :P
imię lub nick − znając odpowiednie wzory to pewnie tak, ja, z moja wiedzą o geometrii
analitycznej bym liczył moim sposobem :P
12 maj 11:34
Darek:

wlasnie to "chyba" tez mnie boli

ja to widzialem jakos tak, i nie wiem czy jak te "r" nie sa równoległe do O
y to ja se ot tak w
drugiej prostej przyjac b jako −b tej prostej wyzej
12 maj 11:35
imię lub nick: ♊ − Twój sposób jest najłatwiejszy.
wyznaczyć k jako równoległą do l przechodzącą prze środek, punkty przecięcia z okręgiem i potem
już łatwo...
dzięki wszystkim za pomoc.
12 maj 11:42
♊:

Narysowałem 3 przykładowe możliwości otrzymanych prostych przez Ciebie Darku. We wszystkich
przypadkach (zaznaczone kropki to przykładowe P i Q, linie to p, q). Wszystkie są równoodległe
od środka okręgu i wszystkie są prostopadłe do l.
Jaką masz pewność, że otrzymałeś popawne (u mnei − niebieskie) proste ?
Bo tego chyba w Twoim zadaniu brakuje (albo przeoczyłem).
Nie widzę założenia, że proste są w odległości r od środka okręgu (tylko, ze przecodzą przez
punkty w odleglości r, a takich przypadków jest nieskończenie wiele).
12 maj 11:42
Darek: no tez sie tego obawialem i musze sie z Toba zgodzic

tez chcialem robic uklad rownan podstawiajac y ... ale te kwadraty w ulamakch ... grr

wyjasniles mi dokladnie moj blad xd ladny obrazek
12 maj 11:51
♊: Żeby zrobić poprawnie to zadanie musiałbyś wziać pod uwagę, że P i R należą do prostej
równoległej do l (czyli wyznaczyć prostą k z "mojego" sposobu). To natomiast byłoby bardziej
złożoną obliczeniowo wersją mojej metory, więc nieopłacalne na maturze.
Właśnie od tego tu jestem by zwracać uwagę na błędy, za jakei można stracić punkty na maturze
(no i od tego, by podpowiadać jak rozwiązać zadania których nie potraficie ;P)
12 maj 11:58
Darek: czyli w sumie Ty:
1. wyznaczylbys prosta k równoległa do l i przechodzaca przez S
2. nastepnie czesc wspolna K i okregu (do wyznaczenia pkt stycznosci tych stycznych xd)
3. i majac pkt stycznosci 2 proste, przechodzace przez te 2 punkty (2 punkty, 2 proste) i ⊥ do
prostej l
dobrze zrozumialem ^^
12 maj 12:04
♊: Tak. Dokładnie tak bym zrobił.
12 maj 12:07
Darek:
krok I:
k || l : y=
13x+b
i k przechodiz przez S = (−3,2)
2=−1+b
b=3
krok II:
buuu

(to bedzie be

)
x
2+y
2+6x−4y=12
y=
13x+3
x
2+(
13x+3)
2+6x−4(
13x+3)=12
x
2+
19x
2+2x+9+6x−
43x+12=12
109x
2+
203x+9=0
10x
2+60x+81=0
Δ=3600−3240=360
√Δ=6
√10
| | −60−6√10 | | −60+6√10 | |
x1= |
| x2= |
|
|
| | 20 | | 20 | |
| | 2(−30−3√10) | | 2(−30+3√10) | |
x1= |
| x2= |
|
|
| | 20 | | 20 | |
| | −30−3√10 | | −30+3√10 | |
x1= |
| x2= |
|
|
| | 10 | | 10 | |
x
1=−3−
3√1010 x
2=−3+
3√1010
y=
13x+3
y
1=
13 * (−3−
3√1010) +3
y
1=−1−
√1010 +3
√1010 = 10
−12
x
1=−3−3*10
−12 x
2=−3+3*10
−12
y
1=2−10
−12 y
2=2+10
−12
jak narazie cos takiego xd
jeszcze krok 3ci
12 maj 12:43
Darek: krok III
pr styczne ⊥ l : y=−3x+b
1sza prosta:
2−10
−12= −3 (−3−3*10
{−
12) +b
2−10
{−
12 = 9 +9 * 10
{−
12 +b
−19
{−
12 −7 = b
ta prosta jest ble

2ga :
2+10
−12= −3 (−3+3*10
{−
12) +b
2+10
{−
12 = 9 −9 * 10
{−
12 +b
19
{−
12 −7 = b
tez ble xd
takie mzoe byc rozwiazanie czy to raczej ... jakis babol ^^

bo mnie sie nie podoba
12 maj 12:51
♊: Ja bym zapisał zamiast tej potęgi −½ może jakoś inaczej ?
No nie wiem . . . pierwiastek jakiś ?
12 maj 12:54
♊: Ale obliczenia sprawdzę później bo teraz wykład . . . ;P
12 maj 12:55
♊: A to nie powinno być tak ? Wtenczas jest mniej
ble . . .
| | 1 | | 1 | |
2−√( |
| ) = 9 + 9 * √( |
| ) +b |
| | 10 | | 10 | |
| | 1 | | 1 | |
2−9 − √( |
| ) − 9 * √( |
| ) = b |
| | 10 | | 10 | |
| | 1 | | 1 | |
2−9 − 1* √( |
| ) − 9 * √( |
| ) = b |
| | 10 | | 10 | |
−7 −
√10 = b
12 maj 16:10
Darek: o O.o
a na taki rozklad to ja nie wpadlem

a i swoaj droga, to ejdnak to "b" jest takie same jak tamto b wyyyyyzej

te duuzo wyzej xd
12 maj 16:18
♊: i dodatkowo to co mi wyszło 10 * √10½ Ty zapisałeś jako 19 * √10½ ;P
Nie wiem o które b i które wyżej i bardziej wyżej Ci chodzi, ale zapewne masz rację ;P
12 maj 16:20
♊:
Znaczy się teraz w tej mojej ostateniej wiadokości powinno być 10−1 pod pierwiastkiem
a nie ½
12 maj 16:23
Darek: musialem sie pomylic w obliczenaich xd
a o b chodiz mi to co robilem metoda na ktora wpadlem za pierwszym razem

10ty post od gory
12 maj 16:23
♊: tam masz 5√10 + 7 a tu 1 √10 − 7 więc ja widze pewne różnice . . .
Aha − lepszym określeniem jest data i godzina przy poście niż x podzycja licząc od y w górę lub
w dół :p
12 maj 16:28
Darek: a rzeczywiscie zle spojrzalem

a na godzine nei wpadlem ^^
spamik

ale i tak wynik mialbym podobny
12 maj 16:41
♊: tak . . . podobny
12 maj 17:24
Darek: jakby bylo na maturze starcilbym ... tylko .... kilka ... pkt

mozeby kto nei zauwazyl
roznocy ...
mozna obliczyc prawdopodobienstwo, xd tworze zadanie:
matury sprawdza (podobno

) 3 specjalistow. Oblicz prawdopodobienstwo, ze cala trojka nie
zobaczy bledu
12 maj 17:28