Granica ciagu
marcinqq: Mam pytanie czy granica ciagu o wyrazie ogolnym un= 3n−√9n2+6n−15= wynosi 0?
22 paź 19:24
Krzysiek: | | −6 | |
nie, granica wynosi: |
| =−1 |
| | 3+3 | |
22 paź 19:27
marcinqq: a gdzie mam blad =3n−{n
2(9+
6n−
15n)=3n−3n=0
22 paź 19:30
Krzysiek: jest to symbol nieoznaczony typu: ∞−∞, a to nie musi być zero
22 paź 19:33
marcinqq: a wiec jak doszedles do wyniku −1?
22 paź 19:37
Krzysiek: skorzystaj ze wzoru:
i potem podziel licznik i mianownik przez 'n'
22 paź 19:38
marcinqq: dziekuje slicznie!
22 paź 19:59