niewymiernosc z mianownika
jaccu: | | 12 | |
przedstaw liczbę a = |
| usuwając niewymierność z mianownika |
| | (√2 − √3)3 | |
22 paź 19:23
jaccu: pomoze ktos? nie mam kompletnie pojecia jk to zrobic
23 paź 21:15
aniabb: pomnóż góra dół przez 2+√6+3
23 paź 21:17
Mila: =−12*(
√2+
√3)
3=−12(2
√2+3*2
√3+3*
√2*3+3
√3)=
=−12(2
√2+6
√3+9
√2+3
√3)=−12*(11
√2+9
√3)
23 paź 21:59
Monia : usuwanie niewymierności z mianownika
pomozecie?

2/
√10+1
√2+
√3/3
√2−
√6
14 lis 22:17
Mila: (a−b)(a+b)=a
2−b
2
a)
| 2 | | 2 | | √10−1 | |
| = |
| * |
| = |
| √10+1 | | √10+1 | | √10−1 | |
| | 2(√10−1) | | 2(√10−1) | |
= |
| = |
| |
| | 10−1 | | 9 | |
| | √2+√3 | | √2+√3 | | 3√2+√6 | |
b) |
| = |
| * |
| dokończ |
| | 3√2−√6 | | 3√2−√6 | | 3√2+√6 | |
14 lis 22:31