matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Szeregi
digits:
Zbadaj zbieżność szeregu korzystając z kryterium Couche'go lub D'alamberta
lnn
∑
n=1
∞
2
n
lnn
n
√
lnn
1
n
√
a
n
=
n
√
=
=
<1
2
n
2
2
może tak byc rozwiązane to zadanie
22 paź 19:19
Godzio:
n
√
ln(n)
1
Jeśli wiesz, że
n
√
ln(n)
→ 1 to tak (i mała uwaga:
→
, a nie "=")
2
2
22 paź 19:22
digits:
dokładnie to nie wiem ale tak przypuszczam
22 paź 19:27