plissssss!!
Michał Torun:
Mam klopot z metoda graficzna w ukladzie równan
3x+4y+4=0
y=0
12 maj 10:18
joanna: musisz z pierwszego równania wyprowadzić y
4y=−3x−4
stąd
i rysujesz
do tego prosta y=0 (pokrywa się z osią OX)
12 maj 10:22
imię lub nick:

szukamy miejsca zerowego 3x+4y+4=0
12 maj 10:23
imię lub nick: (źle narysowałem) powinno przecinać OY w −1...
12 maj 10:24
Michał Torun:
to jest ten wzór?
xo=ba
12 maj 10:25
imię lub nick: nie
wstawiasz do równania funkcji 3x+4y+4=0 y=0 bo współrzędne miejsca zerowego to (x;0)
12 maj 10:29
Michał Torun: x=113
12 maj 10:48
joanna: | | 4 | |
miejscem zerowym jest − |
| |
| | 3 | |

!
12 maj 11:09
joanna: Michał jak nie wiesz to tabelka
dla x=0 wartość y =−1
dla x=−4 y=2
a miejsce zerowe wyznacza się wstawiając y=0
| | 3 | |
obojętne czy do postaci 3x+4y+4=0 czy tej wyprowadzonej y=− |
| x−1 |
| | 4 | |
12 maj 11:12
M.: 113=43
pewnie walnal sie w obliczeniach albo nie dodal −
12 maj 11:12
joanna: | | 4 | |
i zaznaczasz w układzie punkty (0,−1) (−4,2) ((− |
| ,0) choć tak naprawdę wystarczą dwa |
| | 3 | |
punkty
12 maj 11:13
joanna: | | 1 | |
mi chodziło o minus oczywistym jest że 1 |
| =43 |
| | 3 | |
12 maj 11:13