granica ciagu, wymbol nieoznaczony
sialalala: w granicach ciagu o co chodzi z symbolami nieoznacoznymi (wiem ktore to sa ale co z nimi

)

czesto mi wychodzi nieskonczonosc przez nieskonczonosc... i licze dalej tylko nie wiem czy
prawidlowo,
jak wychodzi znak nieokreslony to mam liczyc dalej czy jest koniec zadnia?
jakos ten fakt mi umknal na wykladzie
22 paź 19:11
22 paź 19:11
Godzio:
Jak Ci wychodzi ten symbol to musisz tak przekształcić, żeby nie wychodził
| | n2 | | ∞ | |
Np. |
| → |
| i to nie wiemy ile jest, ale po małym przekształceniu: |
| | n | | ∞ | |
| n2 | |
| = n → ∞, a to już wiemy − przykład trywialny, ale chodziło mi, żeby pokazać o co |
| n | |
chodzi
22 paź 19:13
sialalala: aha czyli jak wychodzi mi znak nieoznaczony, to albo wyciagnac najwiekszy n przed nawiac, albo
podzielic wszystko przez n z najwieksza potega?
tak?
i jescze pytanie roznie ludzie robia, co lepiej robic wyciagac przed nawiac czy dzielic
wszystko?
22 paź 19:27
sialalala:

lim
= 8/5
22 paź 20:26
sialalala: − 4/5
raczej?
22 paź 20:27
22 paź 20:27
sialalala: no rzeczywiscie ale glupi blad zrobilem
22 paź 20:31
sialalala:

zostal mi ostatni przyklad
z tego ma wyjsc liczba "e" wszsytkie zrobilem a ten opuscilem, jak go rozgryzc?
22 paź 21:01
Godzio:
| | n + 4 | | 4 | |
( |
| )n = (1 + |
| )n → e4 (patrz def. liczby e i granice z nią związane) |
| | n | | n | |
22 paź 21:03
sialalala: no dobra a skad te 1 wziales?
22 paź 21:05
Godzio:
| n + 4 | | n | | 4 | | 4 | |
| = |
| + |
| = 1 + |
| |
| n | | n | | n | | n | |
22 paź 21:06
sialalala: ktos jeszcze to potwierdzi albo zaprzeczy? mi sie to jakos nie podoba
22 paź 21:08
sialalala: ?
22 paź 21:16
Godzio:
Może warto się cofnąć do szkoły średniej jeśli Ci się to nie podoba ? Jeżeli nie rozumiesz
takich działań, to nie wiem co robisz na studiach
22 paź 21:17
sialalala: tez nie wiem, przypadek
22 paź 21:23