matematykaszkolna.pl
pytanie tn: rysunekCo to za figura którą narysowałem? Są daw równoległe boki. Czy to prawda że te kąty są równe, a ponadto czy to wynika z naprzemianległych kątów? To czerwone to przekątna
22 paź 19:04
Godzio: Kąty a są ok, b już nie
22 paź 19:05
tn: aha, b będzie tylko w równoległoboku. A to jest trapez?
22 paź 19:06
Godzio: Tak
22 paź 19:07
tn: A jeszcze jedno pytanie: czy zawsze trapez wpisany w okrąg jest równoaramienny? A jeśli jest opisany na okręgu ?
22 paź 19:23
Godzio: Tak, ale spróbuj to uzasadnić, podpowiem: Jaki warunek musi spełniać czworokąt, żeby dało się go wpisać w okrąg ? Opisany może być dowolny spełniający warunek a + b = c + d emotka
22 paź 19:29
tn: rysunekok, a więc nie koniecznie równoramienny może być tylko opisany. Warunek jest taki: suma naprzeciwległych katów musi dać 180 stopni. d+c = 180 = b+a Ale ja to uzasadniam tak: rysuję czerwoną przeciwprostokątną. I teraz analizuje kąty oparte o ten sam łuk: zielone kąty sa naprzemianległe. Teraz taki skrót myślowy. Zielone kąty są oparte o inne łuki, jednak te katy są równe. Więc te łuki są również równe, skoro równe. To cięciwy też są równe, a te cięciwy to ramiona. c.n.d Nie jestem pewien czy dobrze to uzasadniam. W każdym bądź razie, mógłbym bardziej zagłębić się w kąty oparte o ten łuk, i nie robić tego skrótu myślowego − ja to tak nazwałem z tymi cięciwami. A jakbyś Ty to uzasadnił, tak aby na maturze wszystko było jak należy ?
22 paź 19:39
Godzio: Uzasadnienie jest średnie, to, że kąty są równe nie wynika, że łuki także Najlepiej tak: Z warunku wpisania: a + b = 180 Z faktu, że jest to trapez: c + b = 180 Zatem a + b = c + b ⇒ a = c ⇒ trapez jest równoramienny
22 paź 19:43
tn: ja dziś/jutro spróbuję, jeszcze po swojemu to uzasadnić, czy zechcesz sprawdzić ? Ok, Twoje uzasadnienie będzie dla mnie kluczowe. Dzięki. Ale dlaczego ale skoro kąty są równe, to czemu łuki nie są równe? Btw, skąd to wynika ten warunek na wpisanie/opisanie czworokąta ?
22 paź 20:10
Godzio: rysunek Warunek wpisania czworokąta wynika z pierwszego rysunku (zastanów się dlaczego, myślę, że to w miarę jasne będzie po narysowaniu emotka ) Warunek opisania: 2α + 2β = 360 ⇒ α + β = 180
22 paź 20:18
Godzio: A że kąty są równe to nie wynika, że łuki, to wynika z tego, że ramiona kątów nie muszą być tej samej długości
22 paź 20:18