oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego
ange: Oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego , wiedząc, że wysokość
graniastosłupa jest równa 20 cm , a promień okręgu opisanego na podstawie wynosi 12 cm
12 maj 10:11
joanna: R=12
promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym to 2/3 wysokości
12 maj 10:13
ange: a mogę prosić o rozwiązanie ja nic z tego nie rozumie
12 maj 10:16
12 maj 10:17
ange: dziękuje Ci bardzo
12 maj 10:18
joanna: | | 1 | | 1080 | |
Pb=3* |
| *a*H= |
| =360√3 |
| | 2 | | √3 | |
12 maj 10:18
joanna: Pc=360√3+2*108√3=576√3 o ile nie ma błędów rachunkowych
12 maj 10:20
edith: a mi wyszło 936√3
12 maj 13:01