matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja wykładnicza
pania:
funkcja g określona jest wzorem g(x)=3
x
+ 3
−
3
. uzasadnij że liczby a, b są przeciwne to g(a)=g(b)
22 paź 18:25
Godzio:
g(x) = 3
x
+ 3
−x
a,b są przeciwne ⇒ a = − b g(a) = 3
a
+ 3
−a
= 3
−b
+ 3
b
= 3
b
+ 3
−b
= g(b)
22 paź 18:42