Fizyka.
Przemo12: Kamień rzucono do góry na wysokość 10m. 1) po jakim czasie spadnie on na ziemię? 2) na jaką
wysokość wzniesie się kamień, jeżeli zwiększy się dwukrotnie jego prędkość początkową? Oporu
powietrza nie uwzględniać.
Proszę o pomoc w tym zadaniu. Jeśli może ktoś pokazać jak to zrobić na innych danych byłbym
wdzięczny.
22 paź 18:17
MQ: h=10m
t −− czas spadania
t=
√2h/g
czas spadania = czas wznoszenia
t
całkowity=2t
v
0 −− prędkość początkowa w 1 rzucie
2v
0 −− prędkość początkowa w 2 rzucie
v
0=g*t
t
2 −− czas wznoszenia w 2 rzucie
2v
0=gt
2 ==> t
2=2v
0/g
h
2 −− wysokość w 2 rzucie
22 paź 18:33