obl trzy pochodne funkcji
kaŚka: oblicz trzy kolejne pochodne funkcji. jak to możliwe podaż wzór na pochodną n−tego rzędu
1) f(x)=eex
2) f(x)=4√x
3) f(x) = ln x
4) f(x) = 7 / 4+e−2x
12 maj 07:55
joanna: ad 2)
[x(1/4)]'=(1/4)x(−3/4)
[x(1/4)]''=[(1/4)x(−3/4)]'=(−3/16)x(−7/4)
[x(1/4)]'''=[(−3/16)x(−7/4)]'=(−21/64)x(−11/4)
12 maj 08:34
joanna: ad 3)
[lnx]'−1/x
[1/x]'=−1/(x2)
[−1/(x2)]'=(0*x2−2x*(−1))/x4=2/(x3)
12 maj 08:38
joanna: to pierwsze to e do potęgi e do x
12 maj 08:40
joanna: i w czwartym w mianowniku jest 4+e
−2x
12 maj 08:41
kaŚka: to pierwsze to tak e do potegi e to do potęgi x
12 maj 13:42
kaŚka: tak w czwartym 4+e−2x
12 maj 13:43