granica
Coma13: Czy ktoś byłby w stanie zademonstrować jak się liczy coś takiego...

1+2+3+4+...+n
lim −−−−−−−−−−−−
n→
∞ √n4+4
12 maj 02:18
Damian: pochodna licznika razy mianownik − pochodna mianownika razy licznik przez mianownik do kwadratu

a ze ciag liczbowy da nam pochodna zero a pochodna z "n"= 1.... to juz chyba wiesz

co dalej
12 maj 07:23
joanna: licznik jest sumą ciągu geometrycznego więc równy jest n*(1+n)/2 czyli (n
2+n)/2
w mianowniku wyciąga się n
2 przed pierwiastek i zostaje n
2*
√1+4/n4
licznik i mianownik dzielimy przez n
2 w związku z czym dostajemy w liczniku 1+1/n a w
mianowniku 2*
√1+4/n4
1/n oraz 4/n
4 dążą do zera więc zostaje tylko 1/2
12 maj 08:48
Coma13: Damian...
pkt1 nie wiem jak policzyć pochodną mianownika

(kwestia tego że to jest pierwiastek)
pkt 2 nie wiem co należałoby zrobić dalej...
Joanno

dziękuję bardzo, bo Twój sposób działa (oczywiście w liczniku jest ciąg arytmetyczny,
ale to zauważyłem)
12 maj 13:04
Damian: sposob joanny tez dobry... moj jest bardziej praco chłonny
12 maj 13:21
Coma13: a mógłbyś pochodną tego mianownika policzyć

please...
12 maj 13:24
Bogdan:
Po co pochodna?
W liczniku mamy sumę wyrazów ciągu arytmetycznego (nie
joanno geometrycznego).
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1 + 2 + 3 + ... + n = |
| n(n + 1) = |
| n2(1 + |
| ) |
| | 2 | | 2 | | n | |
√n4 + 4 =
√n4 (1 + 4/n4) = n
2√1 + 4/n4
| | 1 | | 4 | |
Jeśli n → ∞, to lim |
| = 0 i lim |
| = 0 |
| | n | | n4 | |
Po zastosowaniu powyższego oraz skróceniu licznika i mianownika przez n
2
12 maj 15:03