Napisz algorytm który policzy średnią dla liczb 3 cyfrowych z przedziału od A do
Qmi: Napisz algorytm który policzy średnią dla liczb 3 cyfrowych z przedziału od A do B
22 paź 16:44
Qmi: ~ odświeżam
22 paź 16:53
Patronus: jeżeli a<100 i b>999 to
średnia = 549,5
jeżeli a≥100 i b>999 to
średnia = (a+999)/2
jeżeli a≥100 i b ≤ 999 to
średnia = (a+b)/2
jeżeli b<100 to
średnia = 0
jeżeli a<100 i b≤999 to
średnia = (100+b)/2
jeżeli a>999 to
średnia = 0
22 paź 16:58
Kpt. Sanders:
C++:
include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
int x,y,z,A,B;
double S=0;
cout<<"Podaj przedzial (A,B): /nA:";
cin>>A;
cout<<"B:";
cin>>B;
cout<<Podaj trzy liczby w kolejnosci rosnacej z przedzialu od "<<A<<" do "<<B<<":";
S=(a+b+c)/3;
cout<<"Srednia z liczb:<<a<<", "<<b<<", "<<c<<" wynosi: "<<S;
return 0;
}
22 paź 17:02
Kpt. Sanders:
tam mi zabrakło
cin>>a>>b>>c;
za
cout<<Podaj trzy liczby w kolejnosci rosnacej z przedzialu od "<<A<<" do "<<B<<":";
22 paź 17:03
Kpt. Sanders:
C:
#include <stdio.h>
int main()
{
int a,b,c,A,B;
double S=0;
printf("Podaj przedzial (A,B): \nA:");
scanf("%d",&A);
printf("B:");
scanf("%d,&B);
printf("Podaj trzy liczby w kolejnosci rosnacej z przedzialu od %d do %d:",A,B);
scanf("%d,%d,%d",&a,&b,&c);
S=(a+b+c)/3;
printf("Srednia z liczb: %d, %d, %d wynosi: %lf",a,b,c,S);
}
22 paź 17:08
Qmi: Potrzebuje to w pseudo codzie
22 paź 17:10
MQ: @Kpt. Sanders −− drobna uwaga
To, co podałeś, to nie algorytm, tylko gotowy kod procedury w konkretnym języku.
Algorytmy podaje się raczej w prostszej postaci.
Sorry za czepialstwo
22 paź 17:12
Sosna: odświeżam
22 paź 17:27
Qmi: odświeżam
22 paź 17:47
fff: btw. S = ((a+b+c)*1.0)/3.0 (a już najlepiej staticcast)
22 paź 18:19
Mateusz: Niestey ale ty sam musisz sobie to zapisac w pseudokodzie bo nie wiadomo jaką konwencje
przyjął twój prowadzący jakbyś kupił sobie algorytmike niewazne jakiego autora Cormena czy
inną to zawsze kazdy autor przyjmuje inną konwencje zapisu algorytmów w pseudokodzie np u
jednego i←5
u drugiego i=5 a u trzeciego i:=5 a u czwartego i==5 a kazdy zapis oanzca przypisanie zmiennej
i liczby 5.
22 paź 19:22