Mam problem z tym proszę o pomoc potrzebuje tego najpóźniej do 22;)
Vereczek: Zad1.
Oblicz wartości wyrażenia, wykorzystując prawa działań na potęgach.
a) 2
−3 * 8
−2 : 16
−4=
c)((2,2)
3:(1,1)
3)−(2)
3=
Zad2.
Oblicz.
a)(2x
4+3)
2 =
b)(3
√3−
√6)
2 =
c)(2+
3√3)
3=
Zad3.
Usuń niewymierność z mianownika.
a)2 pierwiastki z siedmiu podzielić na pierwiastek z 7 + pierwiastek z dwóch
Zad4
.Sprowadź do najprostszej postaci.
a)2
√75−2
√3+
√300
b)
3√54 +
3√128−
3√432
Zad5.
Rozłóż wyrażenie na czynniki.
a) 16−81x
4
b)25x
2−144
c) 27x
3+64
Zad6.
Uprość wyrażenie a następnie oblicz jego wartość dla x=
√3−1 i y=1−2{3}
({7x−y}({7x}+y−(3x+y)
2+3x(2y+x)
Zad7.
Oblicz a+b jeśli a
2−b
2=48 a a−b=8
Zad8.
Wyznacz a jeśli a+b=1 i a
2 +b
2=7 i jeśli a
4+b
4 =3