Stożek o objętości 27 pi cm3 przecięto płaszczyzną...
kostka: Stożek o objętości 27 pi cm3 przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy. Płaszczyzna
podzieliła wysokość stożka w stosunku 2 : 1. Oblicz objętości brył powstałych w wyniku
podziału.
Proszę o i dziękuję za wszelką pomoc.
22 paź 16:34
Mila: Stosunek objętości brył podobnych jest równy sześcianowi skali podobieństwa.
22 paź 16:41
kostka: to wiem. Ale co z tą wysokością: 2 :1
22 paź 16:57
Mila:

H=3x, gdzie x− wspólna miara
h
g − wysokość stożka górnego
h
g=1x
| | 1 | |
Sg− stożek górny jest podobny do danego stożka S w skali k= |
| |
| | 3 | |
27π−1π=26πcm
3 objętość stożka ściętego
Być może trzeba rozważyć, że h
g=2x. wtedyk =U{2}{3]
Sprawdź jaka odpowiedź.
22 paź 17:27
kostka: Tak dokladnie miało wyjść. Dziękuję
22 paź 17:38