liczby
frania: Wyznacz że suma kwadratów dwóch kolejnych liczb naturalnych jest liczbą nieparzystą.
Jak to zrobić? o,O
22 paź 16:03
Aga1.:
n, n+1 −−kolejne dwie liczby naturalne
Jeśli n parzysta, to n+1 nieparzysta
i gdy n nieparzysta to n+1 parzysta.
Oblicz
n2+(n+1)2=
22 paź 16:07
frania: a są jakieś wzory na te liczby parzyste i nie parzyste?
22 paź 16:10
frania: a jakbym miała trzech kolejnych to wtedy
n, n + 1 , n + 2
?
22 paź 16:10
Aga1.: Tak
22 paź 16:11
MQ: Po prostu policz (przedstaw w postaci wielomianu) n2+(n+1)2+1 a samo ci wyjdzie.
Nie trzeba rozbijać na przypadek n parzystego i n nieparzystego.
22 paź 16:11
frania: mam pytanie znowu XD bo zrobiłam ten przykład
n2 + ( n + 1)2 = n2 + n2 + 2n + 1 = 2n2 + 2n + 1
i jak sprawdzić czy to teraz nie parzyste jest?
22 paź 16:14
frania: ła noi nie zauważyłam wyciągne sobie tutaj to 2 przed nawias to bedzie
2 ( n2 + n ) + 1 noi co dalej z tym? :<
22 paź 16:16
Aga1.: 2n2 oraz 2n zawsze parzyste, dlaczego?
Suma dwóch liczb parzystych i nieparzystej jest zawsze liczbą nieparzystą.
22 paź 16:17
MQ: 2*coś jest jakie? Parzyste czy nieparzyste?
parzyste plus 1 jest jakie? Parzyste czy nieparzyste?
22 paź 16:19
frania: to jest to nie parzyste? ; o
nie rozumiem tego .___.
22 paź 16:25
MQ: Masz 2*(n2+n). Jakie to jest p czy np.
22 paź 16:26
frania: parzyste + 1 to nieparzyste
a 2 * cos parzyste?
22 paź 16:27
frania: no to jest chyba.. parzyste?
22 paź 16:27
frania: tylko co bedzie z tym +1 ? na to nie patrzec?
22 paź 16:28
MQ: Skoro już wiemy, że 2*(n2+n) jest parzyste, to
dodać do tego 1 będzie jakie?
22 paź 16:28
frania: nieparzyste?
22 paź 16:31
MQ: No właśnie!
A o to ci chodziło, żeby udowodnić, że to jest nieparzyste.
Udowodniłaś
22 paź 16:32
MQ: Tam w poście o 16:11 się walnąłem. Nie powinno być tej jedynki na końcu. To cię pewnie
zmyliło.
22 paź 16:36