pochodne, zadania, pomoc
ohayou: 1.Uzasadnij, że równanie posiada dokl. jedno rozwiazanie:
2.Oblicz kąt pod którym przecinają się wykresy
f(x)=e
x
g(x)=e
−√3x
W tym drugim zdaje się muszę policzyć styczne do tych wykresów ze wzoru y−f(x
o}=f'(x
o)(x−x
o)
więc liczę pochodną pierwszego a więc końcowo z f(x) wychodzi y=ex
drugi wykres to funkcja złożona f(x) i jakieś c(x)=−
√3x... z tego mi wyszło y=−
√3e
y ,
chociaż nie jestem pewny czy to dobrze

i nie za bardzo wiem, co dalej. Pomoże ktoś?
Godzio:
Zadanie 1
| | 1 | |
Zdefiniujmy funkcję f(x) = ex − |
| |
| | x | |
| | 1 | |
Sprawdźmy co się dzieje na przedziale [ |
| , 1] |
| | 10 | |
f(1) = e − 1 > 0
| | 1 | |
f( |
| ) = e1/10 − 10 < 0 |
| | 10 | |
Ponadto
| | 1 | |
f'(x) = ex + |
| > 0 dla x ∊ R − {0} |
| | x2 | |
Zatem funkcja jest cały czas rosnąca, więc nigdy nie przetnie osi OX 2 razy,
Z własności Darboux oraz z rośnięcia funkcji wnioskujemy, że istnieje dokładnie jedno
rozwiązanie.