liczby
kasia: wyznacz wszystkie pary liczb naturalnych dla których zachodzi róność:
a2 + b2 = 24
jak to zrobić?
22 paź 15:32
kasia: a2 − b2 = 24
źle spisałam xx
22 paź 15:32
kasia: jak to zrobić?
22 paź 15:36
kasia: ?
22 paź 15:36
aniabb: (a−b)(a+b)=24 =1*24 lub 2*12 lub 4*6
22 paź 15:37
aniabb: i potem a−b=1 i a+b=24 itd
22 paź 15:38
Aga1.: (a−b)(a+b)=24
24 rozpisz na iloczyn np lub 4*6 lub 2*12 lub 1*24 lub 3*8
(a−b)(a+b)=4*6
a−b=4
a+b=6
Z tego a=5, b=1
Jedną parę Ci znalazłam.
22 paź 15:40
kasia: to tylko wypisywać że a−b = 4 i a+b = 6?
nie liczyć nic z tego układu równań?
22 paź 15:50
kasia: ?
22 paź 15:55
Aga1.: Rozwiązać układy i wybrać rozwiązania spełniające warunki zadania.
22 paź 16:00
kasia: ok już rozumiem, dzieki wielkie za pomoc : D
22 paź 16:19