ostrosłup
aaa: w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściany boczne są nachylone do podstawy pod katem \alpha
.Wysokość ostrosłupa jest równa H . Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa .
22 paź 15:28
aniabb:
1/3hp = ctgα*H
hp = 3ctgα*H
a√3/2 =3ctgα*H a=...
hb=sinα*H
Pc=a2√3/4 +3 a*hb
V=1/3 * a2√3/4 * H
22 paź 15:48
Eta:

a −−−− długość krawędzi podstawy
| | 1 | | a√3 | |
|OD|= |
| *h(Δ równobocznego) = |
| |
| | 3 | | 6 | |
| | 1 | a2√3 | |
V= |
|
| *H=............ |
| | 3 | 4 | |
| | a2√3 | | 1 | |
Pc= |
| +3* |
| a*hb=........ |
| | 4 | | 2 | |
teraz tylko podstaw dane i dokończ rachunki .....
22 paź 15:48
Eta:
22 paź 15:49