Ciąg geometryczny
Enzzie: Pewien pan spłacił dług w wysokości 5100 zł w dwunastu ratach, z których każda była mniejsza od
poprzedniej o 50 zł. Ile wynosiła pierwsza, a ile ostatnia rata? Proszę o rozwiązanie za
pomocą ciągu geometrycznego.
22 paź 15:10
pigor: ... z warunków zadania i własności ciągu arytmetycznego :
n=12, S
12=
122(a
1+a
12)=5100 , r=−50 ,
a1=? i (*)
a12=a
1+11r=
a1−550=? , a więc 6(a
1+a
1−550)=5100 ⇔
⇔ 12a
1=5100+3300 ⇔ 12a
1=8400 /:12 ⇒
a1=700 − szukana 1−sza rata,
zatem z (*) :
a12=700−11*{−50)= 700−550=
150 − szukana 12−sta rata . ...
22 paź 16:05
pigor: ... a dlaczego ty chciałeś to rozwiązać za pomocą ciągu
geometrycznego , czyżby to tylko twoje przejęzyczenie
22 paź 16:07
Eta:
22 paź 16:08
Eta:
700
650
600
550
500
450
400
350
300
250
200
150
−−−−−−−−−−
5 100
22 paź 16:10