Pilneee ;)
ToMcioo: w podstawie ostrosłupa ABCDS jest kwadrat ABCD ktorego bok ma długość 6.Krawędz boczna AS jest
prostopadła do podstawy ostrosłupa, a krawędź BS ma długość 10 oblicz sin(∡SCA)
22 paź 15:08
ToMcioo: pomoze ktoś?;>
22 paź 18:58
dero2005:

a = 6
l = 10
rozpatrujemy trójkąt ABS
h =
√l2 − a2 =
√102 − 62 =
√100−36 =
√64 = 8
rozpatrujemy trójkąt BCS
k =
√l2 + a2 =
√102 + 62 =
√100 + 36 =
√136 = 2
√34
| | h | | 8 | | 2 | |
sin α = |
| = |
| = |
| √34 |
| | k | | 2√34 | | 17 | |
22 paź 20:39